De kabinetsformatie gaat weliswaar de goede kant op, maar het duurt nog wel even voor ze klaar is. ,,We zijn echt nog wel een tijd bezig, maar we zijn hard onderweg”, zei CDA-leider Sybrand Buma maandag na een onderhandelingsronde met Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en hun secondanten.
Volgens Buma is de duur van de besprekingen ,,niet te voorspellen”. Hij vindt dat ,,logisch” omdat er vier partijen aan tafel zitten.
Als het aan VVD-leider Mark Rutte ligt komt er ,,zo snel mogelijk” een nieuw kabinet. ,,Aan mij zal het niet liggen.” Eerder op de dag toonden Pechtold en Segers zich al tamelijk optimistisch over het verloop van de gesprekken.
D66-leider Alexander Pechtold zei dat ,,het tempo erin zit” sinds vorige week. ,,Ik vond mezelf het minst optimistisch, maar ik was toch al behoorlijk optimistisch. Kun je nagaan hoe het met de rest is.”
Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers hebben de partijen vorige week ,,goede dagen” gehad en zal er niet ,,terugonderhandeld” worden. Dat is Haags jargon voor terugkomen op eerder bereikte overeenstemming, wat veel partijen een doodzonde vinden. Hij voegde er wel aan toe dat er ,,nog veel te doen” blijft.
De onderhandelingen gaan dinsdag verder onder leiding van informateur Gerrit Zalm. Volgens de planning praten de partijen dan van 14.00 tot 21.00 uur in het Johan de Witthuis. Dat ligt vlak bij het Binnenhof, waar de partijen elkaar de afgelopen dagen ontmoetten. De formatie duurt nu al meer dan 150 dagen.
Groeiend vertrouwen
Vorige week vrijdag klonken de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie plots eenstemmig hoopvol. Tijdens de eerste drie onderhandeldagen na de drieweekse zomervakantie van het kwartet waren verscheidene heikele kwesties weer eens op tafel gekomen en lijkt het vertrouwen gegroeid dat de vier eruit kunnen komen.
Op veel terreinen was volgens de onderhandelaars vooruitgang geboekt en sommige onderwerpen waren al 'afgetikt', liet VVD-kopstuk Halbe Zijlstra weten.
Komende week staan waarschijnlijk in elk geval sociaal-economische vraagstukken op de agenda. De werkgevers en werknemers schuiven vermoedelijk woensdag in de Stadhouderskamer aan om onder meer over flexwerk en pensioenen te praten.